Daniel er testrytter for tredje gang
OL-aktuelle Daniel Bachmann Andersen er testrytter på de bedste dressurheste i Blue Hors Unghestechampionat
Daniel i action som testrytter i Herning i 2022. Foto: Ridehesten.com/Marie L. Mortensen
Publikum bliver forkælet ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning fra den 6. – 10. marts. Og en af de mange specielle oplevelser, man kan nyde i Herning er fremmedryttertesten i Blue Hors Unghestechampionat. Det er VM-holdguldvinder og OL-aktuelle Daniel Bachmann Andersen, som vil dele ud af sin viden om uddannelse af ungheste, og sin fornemmelse for hestenes kapacitet og ridelighed, når han sætter sig i sadlen som testrytter i finalen i Blue Hors Unghestechampionat lørdag og søndag under Dansk Varmblods Hingstekåring.
Det finder sted inde i Jyske Bank Boxen, og man kan købe billetter HER
Erfaren testrytter
Daniel har erfaring som testrytter, og selvom han ikke starter sine unge heste i championater, har han gennem årene uddannet et stort antal unge heste og unghingste. Han har udviklet dem, og støttet dem i at nå deres potentiale.
– Uddannelsen skal gøres helt rigtigt. Vi har et ansvar for at følge hestens udviklingskurve, og ikke mase den ind i en kurve, som vi mener, den skal følge. Så for mig er der ikke noget, som hedder aldersvarende uddannet. Hestens uddannelse afhænger af, hvordan hesten reagere. De kan ikke presses ind i et og samme system, indleder Daniel.
En appel til rytterne
– Jeg har en appel til de ryttere, som skal have hest med i Unghestechampionatet: rid hesten på det niveau, som den kan være med til. Der hvor den er mest tillidsfuld, og føles mest afspændt i situationen. Hesten skal ikke gå perfekt rundt med mig, det er ikke perfektion, jeg søger. Jeg vil gerne opleve heste, som har overskud, fysisk og mentalt på sidste dagen, til at gøre jobbet tillidsfuldt uden at føles presset. Og selvfølgelig kan hestene blive påvirket af omgivelserne i Herning, men det kan jeg altså se igennem fingrene med.
– Jeg vil gerne mærke, at hesten er lige på tøjlen. Alle heste har en svagere side, men kan jeg mærke, rytteren er begyndt at arbejde med det, og jeg kan få lov til at rette dem ind, og rette dem op efter den modsatte tøjle, er det fint for mig. Kan jeg ikke det, er det fordi, det er et arbejde, som rytteren ikke er begyndt på endnu, og det fortæller mig noget om hestens niveau, forklarer Daniel.
Ukendte heste – ikke noget problem
To gange tidligere har Daniel været testrytter i Herning, og en gang har han været testrytter i Holland. Han har ikke et problem med at sætte sig i sadlen på heste, han ikke kender.
– Jeg har redet så mange forskellige heste i mit liv, og jeg vælger lige at se hestene et par runder med egen rytter. Jeg taler også med hestens rytter, om der er noget, jeg skal være ekstra opmærksom på, men det er der nu sjældent. Fordi jeg er så høj, kan jeg også komme i sadlen på de fleste heste uden skammel. Så bliver de ikke spændte af at skulle stå stille ved en skammel. Det er der nogle heste, som bliver nervøse og spændte over. Hvis jeg mærker, de er det, er det bare om at ride fremad, det trives de fleste heste med.
Når de unge finalister (26 i alt – 14 lørdag og 12 søndag) skal rides af Daniel, har han 10-12 minutter til at danne sig et indtryk af hestene, inden han skal give karakter for ridelighed og kapacitet.
– Det passer perfekt med tiden, det er nok til, at man kan mærke, om man kan sidde ned på dem, om de er klar til, at man trykker lidt på dem. Er de ikke det, må man blot ride lidt rundt i trav og galop og få en fornemmelse af dem, fortæller Daniel, og han understreger, at det også skal være en god oplevelse for alle.
Han fortsætter: – Jeg har haft en enkelt eller to heste, som jeg fik fornemmelsen af; rider jeg meget længere, kommer den til at reagere. Så har jeg bare taget presset af, og redet stille rundt, for at give hesten en god oplevelse.
Foto: Ridehesten.com
Gå ikke efter at vinde
Daniel har også et godt råd til de ryttere, som skal forberede hestene til Unghestechampionatet: – Det skal være sjovt. Husk det er ikke et spørgsmål om de går helt perfekt rundt. Nogle gange skal der også held til, og andre gange må man erkende, det ikke er hestens dag.
– Derfor handler det ikke om at sige: jeg vil vinde! Det handler om at erkende, man kan vinde, fordi man har en god hest, som man har forberedt godt. Er målet ”at vinde” kan der komme for meget pres på hesten. En topplacering i Unghestechampionatet er ikke afgørende for resten af hestens karriere i sporten, men deltagelse i Herning giver hesten god erfaring.
Jeg vil overraskes
Daniel har prøvet at se de fleste af hestene, når de bliver redet af egen rytter for dommerne to gange inden testrytterdelen. Og sidste gang han var testrytter havde han ikke set hestene forud for fremmedryttertesten.
– Det betød, at jeg fik ændret på nogle pladser, da jeg ikke var forudindtaget, og kun kunne fokusere på, hvad jeg følte, da jeg sad i sadlen. Jeg prøver at være helt neutral og objektiv, uanset hvem der er rytter, hvor hesten kommer fra og, hvem den er efter, understreger Daniel.
Søger de naturlige egenskaber
Karaktererne for ridlighed og kapacitet, som han skal give efter hvert ridt afhænger i høj grad af, hvad han føler hesten giver ham.
– For mig er god ridelighed en hest, som lader sig forme af rytteren, en hest, som kan indstille sig på mig, og lader sig ride. Det er ikke noget, man som sådan kan træne, det er hestens naturlige egenskaber, som kommer til udtryk. Kan jeg få lov til at ændre på formen, har den en hurtig respons på mine hjælpere, og lader den sig villigt ride og ændre på, uden at blive spændt, men forbliver spændstig?
Det er nogle af de overvejelser Daniel gør sig, og så forklarer han, at det dermed ikke nødvendigvis bliver hesten med de mest spektakulære, kæmpe gangarter, som giver den bedste fornemmelse. Den type kan også være vanskelige at uddanne helt til dressurens højeste klasser.
– Jeg vil se, at hesten er brugbart, stort gående. Og vigtigt, at de har tre taktrene gangarter, forklarer han. I forhold til samling, siger han: – Man kan ikke tale om egentlig samling i den alder, men kan man få lov til at komme lidt tilbage, og føle, om hesten kan aktivere bagbenene, i retning mod mere samling, og de reagere fint på det, er det positivt. Og så rider vi hurtigt ud af den begyndende samling igen.
– Hvis hesten har svært ved det, og det er der mange heste, som har, kan det være, fordi den mangler styrke. Eller den er for stor og kræver mere tid, eller der kan være en bygningsmæssig årsag til, den ikke kan vise begyndende samling, så ved man også, at det bare tager lidt længere tid for den hest at få det til.
Daniel Bachmann Andersen glæder sig til at komme til Herning igen. Til jobbet som testrytter, men også at deltage i den 5-stjernede internationale Grand Prix og Grand Prix Speciel med landsholdsaktuelle Vayron.
Artiklen kan læses i sin helhed i Dansk Varmblods medlemsblad, magasinet Ridehesten