Dansk Varmblods Hingstekåring åbner onsdag den 8. marts i MCH Messecenter Herning. Årets kollektion fra de danske avlere er som altid ventet med spænding. De danskavlede unghingste suppleres af udenlandske hingste. Danske hingsteholdere har igen indkøbt unghingste fra aller øverste hylde ved kåringer i de førende udenlandske avlsforbund, og de bedste af dem, får vi at se i Herning.

Kvaliteten af unghingste registreret i Dansk Varmblod har fulgt en stærk stigende kurve, og der er som altid spænding omkring årets kollektion.

Dansk Varmblods formand udtaler: ”På hingstekåringssiden ser vi frem til det nye koncept, der jo bl.a. indebærer, at unghingstene skal vises under rytter onsdag aften. Konceptet er udtryk for, at vores selektionssystemer hele tiden søges videreudviklet og forbedret, og så ligger det helt i tråd med den nyeste, evidensbaserede viden om tidlig ibrugtagning af hestene.”

 

Hestevelfærd i fokus

Dansk Varmblods avlsledelse har gennemgået kårings- og selektionssystemet, og det har medført nogle ændringer i kåringskonceptet for hingstene til kåring og afprøvning. International forskning viser, at tidlig ibrugtagning af heste styrker deres muskler og sener. Naturligvis skal træningsmængden tilpasses hestenes fysik og tage hensyn til deres mentale overskud. Flere års afprøvning i forbundet har givet værdifulde informationer, og som følge af dette skal de unge hingste ikke afprøves på station i ti dage umiddelbart efter kåringen i Herning. I stedet har avlsledelsen ændret på kåringsforløbet, og tilbyder hingsteejerne, at de kan vise deres 3-års hingste under rytter for kåringskommissionen onsdag. Hingstene vil være på banen 3 ad gangen i maksimalt 10 minutter, og her vil kåringskommissionen observere, om hingstene er samarbejdsvillige og ridelige. 45 hingste bliver vist for kåringskommissionen onsdag aften i hal E. Det er op til hingsteholderne at vurdere, om deres hingste er fysisk og mentalt klar til at blive vist under rytter for kåringskommissionen. Hvis hingstene ikke bliver vist under rytter, kan de ikke få bedækningstilladelse, selvom de bliver godkendt under den festlige afslutning på hingstekåringen søndag eftermiddag.
Det er ikke nyt, at hingste bliver redet i Herning, men tidligere foregik ridningen af hingstene søndag aften efter kåringens afslutning.

 

Longe, løse eller løsspringning

De yngste hingste til kåring er 3 år. De skal følge et særligt forløb. Hvor ridning af hingsten onsdag aften er frivillig, så skal alle hingste til kåring mønstres for hånd for kåringskommissionen i løbet af torsdagen. Det sker inde i Dansk Hesteforsikring Hal E. Fredag skal dressur- og springhingstene vises i longe.

Der er tilmeldt 14 3-årige springbetonede hingste. De skal bedømmes i løsspringning lørdag og søndag i Krafft Hal M inden det hele afgøres med sortering og præmiering søndag i Jyske Bank Boxen.

Dressurhingstene, dem er der 43 af i holdet af 3-årige hingste, skal vises løse søndag formiddag inde i Jyske Bank Boxen inden sortering og præmiering.

Se kataloget til hingstekåring: Hingstekåringskatalog_2023.pdf (dvherning.dk)

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram