Hvad er forskellen på 3- og 5-stjerner i Herning?

Ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning rider dressurrytterne på enten 1-, 3- eller 5-stjernet niveau – og hvad er forskellen?

 Æresrunde anført af Carina Cassøe Krüth ved Five Star Dressage 2023. Foto: RIdehesten.com

Ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning fra den 6. – 10. marts er der international dressur fra torsdag til lørdag. Dressurklasserne afvikles på 1-, 3- og 5-stjernet niveau, og hvordan er det nu forskellen er?

 

Hvad betyder CDI i dressur?

CDI står for Concours de Dressage International og er konkurrenceklassifikationen for internationale dressurkonkurrencer anerkendt af FEI. CDI'er tildeles stjerner i forhold til konkurrencens niveau og den opfattede kvalitet af de deltagende ryttere og heste samt præmiepengene, der tilbydes. DV-Event A/S har valgt at rumme forskellige niveauer af ryttere og heste, så publikum kan opleve et større antal ekvipager til start i dressurkonkurrencerne i både stor og lille tur. Og hvad menes så med det?

Dressurkonkurrencerne Prix st. Georges og Intermediaire I, der afvikles i Herning kaldes ”lille tour”, mens ”stor tur” er betegnelsen for Grand Prix og Grand Prix Special, som også vises i Herning.  Til Hingstekåringen byder CDI-klassern på konkurrencer for CDI1*, CDI3* og CDI5*. 

 

CDI1*

CDI1*-konkurrencer inkluderer som nævnt FEI prix st georges (PSG) og intermediaire I (inter 1), også kendt som den lille tour. Dansk Hesteforsikring CDI1* Prix St-Georges rides i KRAFFT Arena M torsdag kl. 8.00 og Stutteri EVO CDI1* Intermediaire I rides fredag kl. 10.30 samme sted. 

Der er ingen minimumskvalifikationskrav for dette niveau, og der er heller ikke et minimumskrav til præmiepenge. 

 

CDI3*

CDI3*s er kendt som den store tour og omfatter i Herning Helgstrand Jewellery CDI3* Grand Prix inde i KRAFFT Arena M kl. 19.45 torsdag aften og Helgstand Dressage CDI3* Grand Prix Special samme sted lørdag kl. 10.30.

Der er stadig ingen minimumskvalifikationer eller præmiepengekrav.

 

CDI5*

CDI5*er er det højeste konkurrenceniveau rytterne kan ride. I ECCO Five Star Dressage ved Hingstekåringen rides de to konkurrencer inde i Jyske Bank Boxen fredag og lørdag eftermiddag. 

Fredag afvikles Nordentoft CDI5* Grand Prix kl. 15.15 og lørdag er det ECCO CDI5* Grand Prix Special kl. 15.30.

For at kunne få adgang til at ride med i CDI5* skal ekvipagen have opnået mindst 65 % i Grand Prix eller Grand Prix Special ved en CDI3* eller CDI4* for at konkurrere på dette niveau. CDI5* arrangører skal give mindst 90.000 CHF i præmiepenge.

 

Hvorfor Special og ikke kür?

Måske sidder du nu og tænker: plejer de ikke ride kür (freestyle) til Hingstekåringen? Jo, det gør rytterne sædvanligvis, men i år er det OL-år, og derfor har der været et ønske om at ændre dette fra Dansk Ride Forbunds side. 

ECCO DWB Five Star Dressage bliver en vigtig og værdifuld del af rytternes forberedelse mod OL i Paris til sommer. Elitesportschef Anne-Mette Binder begrunder ønsket om ændringen således: – Det er ikke altid så let for rytterne at få adgang til at ride Specialen ved stævner på den øverste hylde. Også derfor bliver stævnet i Herning vigtigt for rytterne, for Specialen er afgørende for holdresultatet ved OL, hvor Grand Prix-klassen kvalificere til deltagelse i holdkonkurrencen samt kvalificerer rytterne til den individuelle konkurrence, kür, mens Specialen bliver afgørende for holdresultatet, og holdet består af tre ryttere med en medrejsende reserve som i Tokyo. 

– Vi samarbejder gerne med rideforbundets eliteafdeling for at skabe de bedst mulige betingelser for et godt dansk resultat ved OL, indleder DV-Event’s direktør Casper Cassøe Krüth, og han fortsætter: – For Dansk Varmblod er det en stor økonomisk satsning at afvikle 5-stjernet dressur, men heldigvis har vi nogle entusiastiske sponsorer, som bakker op om dressursporten og vores satsning. Det er vi meget taknemmelige for. Samtidig ved vi også, at vores eliteryttere giver deres opbakning til stævnet, og kommer med deres topheste, så vi kan se frem til fantastisk dressur, hvor der specielt i CDI5* er lagt op til absolut tophamp mellem Danmarks bedste dressurryttere. 

 Start- og resultatlister

 Køb billetter til Hingstekåringen HER

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram