Morgenfriske springhingste

Kl. 8.00 torsdag morgen stod den første springhingst klar til at blive fremvist for dommerne i Dansk Varmblods kåringskommission for springheste, og dermed blev Dansk Varmblods Hingstekåring 2024 for alvor skudt i gang.

 Cloudy Bay U e. Clarimo fra Anders Bak i Tinglev. Foto: Ridehesten.com

I alt 25 springhingste blev præsenteret for kåringskommissionen bestående af Johnny Hansen, Bo K. Møller, Allan Blomgreen og Signe Wiese i hal E torsdag morgen. 

Den første gruppe var de unge hingste i Hold 1, der er blevet udtaget ved forbesigtigelserne i december sidste år. Denne gruppe bestod af 14 3-års hingste og en enkelt 5-års hingst.
Herefter fulgte Hold 2, nemlig de hingste, der blev tildelt 1-års avlsgodkendelse ved kåringen i 2023, og endelig blev der også fremvist to ældre hingste i Hold 3, der fremstilles til endelig kåring på baggrund afprøvnings- og sportsresultater. 

Det var en flok veloplagte, morgenfriske hingste som dommere og publikum kunne nyde. Som det ofte ses især i holdene af springhingste, så var der lidt variation i typerne, men det overordnede indtryk var at det var en gruppe harmoniske, maskuline hingste, hvoraf flere viste sig smidige og velgående, da de blev mønstret en omgang i trav.

- Jeg synes virkelig det var en god oplevelse i dag. Hingstene var friske, og veloplagte og så ud til at være klar til opgaven. De unge hingste har udviklet sig meget positivt, og det bliver spændende at se dem i det videre forløb her ved hingstekåringen, udtaler Johnny Hansen, talsmand for kåringskommissionen for springheste.

 Kåringskommissionen fra venstre: Allan Blomgreen, Bo K. Møller, Signe Wiese, Johnny Hansen og dyrlæge Hans Schougaard. Foto: Ridehesten.com

Nyt kåringssystem

For de to ældre hingste i Hold 3 er hingstekåringen “business as usual”. Det vil sige at hingstene først bliver fremvist på fast bund, og senere i eftermiddag skal de vise deres springevner under rytter, og umiddelbart derefter er frasortering og kåring. 

For de yngre hingste i Hold 1 og Hold 2, er det en anden historie. De yngre hingste skal igennem et forholdsvis nyt kåringssystem, der blev indført i 2023. 

For hingstene i Hold 1 betyder det nye system, at de ved årets hingstekåring skal bedømmes på fast bund, og i 2 x løsspringningen som de plejer, men som noget nyt bliver de ikke længere longeret. Hvis hingstene bliver godkendt i kåringssystemet får de tildelt 1-års bedækningstilladelse, og så skal de faktisk ikke mere i det indeværende år Det skyldes at materialprøven, der normalt afholdes for de 3-års hingste i efteråret, er blevet skubbet, sådan at hingstene fremadrettet først bliver afprøvet som 4-års.

De 4-års hingste i Hold 2, der sidste år blev tildelt 1-års avlsgodkendelse, skal i år gå to obligatoriske bedømmelsesklasser hvor de springer med rytter. 
Hvis de to klasser gennemføres med et godkendt resultat, vil hingstene få forlænget deres avlsgodkendelse med yderligere et år. Til efteråret skal hingstene så gå en obligatorisk materialprøve, hvor de bl.a. skal afprøves med testrytter. Hvis de her opnår over 800 point, kan de som 5-års – altså i 2025 – fremstilles til færdigkåring.

 Start- og resultatlister

Hold i dag

Nyheder

Sponsorer

Instagram