”Det bliver spændende og en ny udfordring, som jeg ser frem til,” indleder Rolf-Göran Bengtsson, 61 år. Den internationale toprytter er bosat i Tyskland, men han er ofte til stævner herhjemme, og han har adskillige gange deltaget i springklasserne under Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning, et event, som han har stor respekt for.
Den erfarne svensker har en imponerede resultatliste, som bl.a. omfatter en individuel sølvmedalje ved OL i Hongkong (Ninja la Silla), guld ved EM i Madrid (Ninja la Silla), bronze ved EM i Arnhem (Isolvas Pialotta) og tre medaljer med det svenske landshold, bl.a. sølv ved OL i Athen, hvor han sluttede på en individuel 4. plads med Mac Kinley.
Han har gennem årene redet et stort antal ungheste op i den svære sport. Han har fungeret som dommer ved de svenske championatsfinaler gennem 3-4 år, og han har også været blandt dommerne til de danske championatsfinaler, tilbage da de blev afviklet i Odense. Det bliver dog første gang, at han skal fungere som testrytter.
En her-og-nu bedømmelse
”Jeg kan kun fortælle, hvad mit indtryk er, når jeg sidder på dem, og give karakterer efter det, jeg føler lige nu. Det er så svært at sige noget om fremtiden for så unge heste, og spå om, hvem der står med en sløjfe om 5 år i Global Champions Tour. Derfor bliver min bedømmelse det, jeg føler her og nu,” fortæller Rolf.
Hvad er det så, Rolf gerne vil mærke, når han rider og springer de 5-årige heste?
”Du får en vis følelse, når du sætter dig på hesten. Jeg syntes det er vigtigt at finde ud af, hvordan den samarbejder med dig. Det giver mig et svar på hestens indstilling. Jeg vil forsøge at finde ud af, hvad der gemmer sig i hesten. For mange heste vil størrelsen på de spring, de skal springe i Herning ikke være en udfordring, mens det for andre måske føles vanskeligere.”
20 går videre til testrytter-prøven
Springhestene i Dansk Hesteforsikrings Unghestechampionat skal rides på en bane af egen rytter onsdag og torsdag inde i hal E – Dansk Hesteforsikring Arena. Herefter går de 20 bedste heste videre, og de skal tests af Rolf-Göran Bengtsson fordelt på to heat fredag og lørdag.
”Hestene har gået to dage med egen rytter, før jeg skal teste dem. Det kan betyde, at de er lidt trætte, og der er meget, som kan få indflydelse på resultatet. Bedømmelsen er derfor også lidt afhængig af dagsformen. Bedømmelsen er dog ikke afhængig af blot en enkelt bedømmelse, men af flere,” understreger Rolf.
Han er ikke helt sikker på, om han vil se hestene gå under egen rytter. Det har han ikke afgjort med sig selv. Han får også et travlt program i Herning, da han selv skal starte flere heste i de internationale springkonkurrencer, og desuden har han flere elever til start.
Det er et scoop
Dansk Varmblods direktør Casper Cassøe Krüth er forståeligt begejstret for at have lavet aftale om at få Rolf-Göran Bengtsson som testrytter i Unghestechampionatet:
”Det er noget af et scoop at få en international profil til at teste vores talentfulde unge springheste. Det er lykkedes de senere år, og det har været med til at skabe god interesse for afviklingen af Unghestechampionatet. Jeg er sikker på, at det bliver både underholdende og lærerigt at høre Rolf beskrive og bedømme hestene,” udtaler han.
Herning er et super event
Rolf-Göran Bengtsson har redet ved Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning gennem flere år. Det er et event, som han gerne har på sin travle kalender:
”Det er et super event med så mange forskellige ting under samme tag, eller tage må man sige. Casper Cassøe og hans team udvikler eventet, og hvert år kommer der nye ting til. Der er virkelig tænkt på alle, som kommer. Det er ”the happening of the year” i Danmark, og det forstår man godt.”
Selv har han forsøgt at følge med i kåringen af springhingstene, set løsspringningen, men faktisk også set på finalerne i Unghestechampionatet.
”Som hestemenneske vil man jo gerne følge championaterne, for det er her, man ser ligeværdige heste på samme alder. Og for mig har det også været interessant at se de unge, danske springheste i Herning. Dem får man jo ellers ikke mulighed for at se, når man ikke bor i landet.”
”Jeg mener, at avlen af springheste er gået fremad i Danmark, man har skabt en lidt lettere og mere moderne hest, og det er vigtigt. Man må følge med tiden og det, der kræves i sporten.”
Hvorvidt Rolf-Göran Bengtsson kommer til at opleve en fremtidig topspringhest i Unghestechampionatet i Herning, ja det tør han ikke spå om.
”Der er ikke ret mange heste, som når til det sidste niveau, selvom de har set rigtig interessante ud som ungheste. Mange bliver fine heste, til et vist niveau, men det sidste skridt, til den store sport, klarer kun få. Og det mærker man måske ikke før til slut,” erkender Rolf. En af de heste, som han har haft stor succes med, er holstenerhingsten Casall, om ham siger han:
”Casall var fra starten ikke en klar og tydelig stjerne, han blev udviklet med tiden. Det er det, som gør det spændende i arbejdet med hestene, der er ikke noget, som er sikkert. Det er individer, vi har med at gøre, og de skal lære meget, og de skal ville lære det. Og det de lærer, skal de så omsætte til en udvikling. Der er mange faktorer, som spiller ind på vejen,” erkender Rolf-Göran Bengtsson, som ser frem til at teste de unge springheste i Herning.